Beste sportvrienden,

Waar het afgelopen week al wat onrustig was in het dorp door de aankomst van de Sint, was deze week de nachtrust van vrijdag op zaterdag nog korter dan normaal. Heel wat meisjes en jongens waren op zaterdag al vroeg uit de veren. En dat was ook niet zomaar, het 1e mini toernooi in de historie van FC Landgraaf stond op het programma. Daar waar een passend afscheid eind vorig seizoen voor de fuserende verenigingen en een knallend openingsfeest voor FC Landgraaf vanwege de omstandigheden (nog) niet hebben kunnen plaatsvinden, lieten de jongens en meisjes van de JO9- 1 &2 en JO10- 2 & 3 zich deze voetbalochtend niet afpakken. Vandaag moest en zou gevoetbald worden. Het weer was hierbij voor de voetballende jeugd top, alleen enkele trainers, die kampen met een terugtrekkende haarlijn, hadden het wat frisjes. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Rond half 10 was dan ook een enorme toeloop te constateren rond de poort van ons sportpark aan de Heigank. Uiteraard zoals voor alle jongens en meisjes via het bekende recept. Nog even gauw de succes-wensen van mama, papa of een andere taxi-service aannemen en dan gauw naar binnen. Want te laat komen wilde vandaag natuurlijk niemand. Alle kinderen weten de weg op ons sportpark inmiddels blindelings te vinden. Iedereen was dan ook tijdig ter plaatse, op veld 3. Daar ging het deze ochtend allemaal gebeuren.

Aan motivatie was vandaag geen gebrek. Zo liet het debuterend team, de JO9-2, zich meteen van zijn beste kant zien tijdens hun eerste wedstrijden van dit seizoen. Pas net opgericht, maar een grote portie inzet en veel passie werden al de nodige duels gewonnen. Met zelfs een aanwinst uit de Major League in de gelederen. Complimenten voor de trainers, die tweetalig moesten coachen! Onbegrijpelijk dat ze in het profvoetbal al gauw spreken van een taalbarrière als er weer eens iets fout gaat. Niks van gemerkt vandaag. Na 3x 20 minuten alles te hebben gegeven, vond de JO9-2 zich terug op een verdienstelijke 4de plaats.

Dan de JO9-1, bloedfanatiek als altijd. De openingswedstrijd leverde veel samengeknepen billen aan de zijlijn op, met een bloedeloze 0-0 als uitslag. Daarmee had JO9-1 alles nog in eigen hand. De tweede wedstrijd kon, ondanks enkele doelpunten, echter niet in winst worden omgezet. De derde wedstrijd werd vervolgens verdiend gewonnen, met als resultaat een 3de plek. Hierbij dient te worden opgemerkt dat het verschil met de nummers 1 en 2, maar marginaal was. De neutrale toeschouwers, als die wel hadden mogen komen…., zouden het met elkaar eerst zijn geweest, die jongens gaan het nog ver schoppen.

De tweede plaats ging naar de JO10-3. Wat laten die jongens en meisje de laatste weken een ontwikkeling zien. Waar de wedstrijden in het begin van dit seizoen nog wel eens in de laatste minuut werden verloren, werd vandaag de stijgende lijn van de laatste weken doorgezet. Op basis van goed samenspel en veel strijdlust werden zowaar de eerste 2 wedstrijden gewonnen. Het gonsde dan ook al gauw rond op het sportpark, zou het vandaag dan zomaar gaan gebeuren dat….
Moe gestreden door de eerste 2 wedstrijden, bleek de laatste wedstrijd echter net een horde te ver. Maar dat doet uiteraard helemaal niks af aan de geleverde teamprestatie van vandaag, die smaakt naar meer. Die knappe 2de plek was weer een bevestiging dat deze jongens en meisjes op de goede weg zijn.

En dan tot slot de JO10-2, daarop stond vandaag geen maat op. Waar de oefenpotjes de afgelopen weken een prooi waren voor de eerste tegenstander van vandaag, stond het vandaag als een huis. Tactisch werd elke aanval met man en macht afgeweerd. Samen werden de mouwen opgestroopt. Na de eerste wedstrijd 0-0 te hebben gespeeld, wisten de jongens dat ze de andere 2 wedstrijden alles moesten geven, willen ze op maandag die grootste beker mee naar school kunnen nemen. Zeker omdat vele klasgenootjes op de andere teams actief zijn.
Dat was niet tegen dovemansoren gericht en de volgende wedstrijden werden dan ook met krachten gesmeten, zagen we steekballetjes die je bij de plaatselijke BVO‘s nog niet ziet en tussen de zonnestralen door een regen aan doelpunten.
De onderlinge verschillen waren dan wel klein, uiteindelijk ging de JO10-2 vandaag aan de haal met de eerste toernooiwinst bij FC Landgraaf.

Maar nog belangrijker is uiteraard het plezier dat vandaag op de gezichten van de jongens en meisjes was af te lezen. Het was dan ook een groot voetbalwedstrijd, waarbij een groot dankjewel aan de organisatie zeer zeker op z’n plaats is.

Door technische problemen bij bureau ticketing, vanwege de enorme run op toegangskaarten, hebben deze wedstrijden helaas zonder publiek moeten plaatsvinden. Bijkomend geluk is dat de organisatie op de zwarte markt nog aan wat beeldmateriaal is kunnen komen. De vele filmpjes en foto’s kunnen hopelijk toch dat warme gevoel dat de trainers aan deze ochtend hebben overgehouden, een beetje overbrengen op de fans thuis.

Wij kijken dan ook alweer uit naar de volgende happening bij FC Landgraaf!

Een sportieve groet,

Namens FC Landgraaf,
De reporter van de NOS, langs de lijn aan de heigank